لواشک خانگی
دورهمی خانوادگی با لواشک خانگی، دلپذیرتر میشود
خوراکی سالم و خوشمزه در خانه کمک خوبی برای پر کردن اوقات فراغت است. لواشک را هم کوچکترها و هم بزرگترها دوست دارند. ضمن اینکه خواص هم دارد. البته به شرطی که پایه لواشک، میوه باشد. لواشکهای ما خانگی و با میوه تازه و تنها ماده اضافی آن نمک است.
لواشک خانگی به معنای این نیست که در تولید آن بهداشت رعایت نمیشود. چون سلامت مشتریان برای ما اهمیت فوقالعادهای دارد، نهایت دقت را در تولید لواشک خانگی به کار میبریم.
خوردن اندازه دارد
لواشک خانگی از لواشک صنعتی بهتر است؛ زیرا در لواشکهای خانگی برخلاف لواشکهای صنعتی از نمک، شکر، اسید و مواد نگهدارنده استفاده نمیشود؛ به همین دلیل خواص تغذیهای مؤثرتری دارند.
چنانچه تمایل دارید درباره خواص و نحوه تولید لواشک خانگی بیشتر بدانید، تا پایان متن با ما همراه باشید.
شما در فروشگاه اینترنتی قیصی میتوانید انواع لواشک را با بهترین کیفیت به صورت آنلاین ثبت سفارش و تهیه کنید. لواشکهای خانگی فروشگاه قیصی کاملا طبیعی و ارگانیک هستند.
لواشک خانگی ما از میوه های تازه و سالم تهیه و بدون هیچ افزودنی و نگهدارنده، مناسب مصرف تمام سنین میباشد.
لواشک انواع مختلفی دارد که به تک میوه، دو میوه و چند میوه تقسیم میشود. لواشک خانگی قیصی نیز از یک،دو و یا چند میوه تهیه شده است.
خواص لواشک با توجه به میوه ای که از آن تهیه شده است متفاوت هست و خواص فراوانی برای آن ذکر شده پس به عنوان یک میان وعده عالی برای کودکان و بزرگسالان مناسب میباشد.
از خواص لواشک میتوان به درمان یبوست، رفع مشکلات معده، کمک به دفع سنگ کلیه، برای درمان عفونت مجاری ادراری، درمان و بهبود بیماریهای کبدی و همچنین از پیری زودرس و بروز چین و چروکهای پوست نیز جلوگیری میکند.
تعریف لواشک
لواشک بینیاز از معرفی است. با این حال تعریفهای مختلفی برای آن شده است. مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران، لواشک را این گونه تعریف کرده است:
لواشک به مخلوطی از عصاره و پالپ (گوشت میوه) یک یا چند میوه گفته میشود که پس از طی مراحل فرایند تا اندازه معیّنی خشک شده و عمدتاً به صورت ورقه و گاهی به اشکال دیگر بستهبندی و عرضه میشود.
خاستگاه لواشک
منشأ لواشک در ایران و سراسر خاورمیانه است. لواشک در اصل از خشک کردن میوههای لهشده در آفتاب تهیه میشد. نام آن از نان نازک لواش ایرانی گرفته شده است.
تاریخچه لواشک
1. لواشک سنتی
خشک کردن میوه، قرنها است که به عنوان یک روش ساده نگهداری مواد غذایی مرسوم است. یکی از پرطرفدارترین فراوردههای خشکشده غذایی، لواشک است.
تهیه لواشک از زمانی شروع شد که مردم با استفاده از یک آسیای سنگی توخالی، میوه را له کرده و آن را در مقابل آفتاب خشک و برای زمستان نگهداری میکردند. بعدها به جای سنگ، پارچههای نخی ضخیم، بهویژه کرباس، برای له کردن وآبگیری میوه مورد استفاده قرار گرفت.
سالها بعد استفاده از پالپ یا گوشت میوه، به جای میوه کامل رایج شد. در این روش گوشت میوه را به صورت کاملاً نرم درآورده و در برابر آفتاب میگسترانند تا رطوبت خود را از دست داده، به شکل ورقه نازکی از میوه خشکشده درآید.
از آنجا که نور خورشید آن را تا حدی تیره میکرد، همانند چرم، نرم و قابل انعطاف به نظر میرسید. به همین دلیل در انگلیسی به این فراورده (Fruit leather) میگویند که به معنی چرم میوهای است!
2. لواشک صنعتی
در سال 1959 میلادی فردی به نام شالوب (Shalhoub) که در بروکلین آمریکا کارگاه آبنباتسازی داشت، روشی ابداع نمود که در آن زردآلو را خرد و له کرده و آن را با شکر، مواد جامد شربت ذرت، و موارد نگهدارنده مخلوط کرد. سپس خمیر سفت حاصله را به شکل ورقهای درآورد و خشک کرد. به این ترتیب از آن آبنباتی به نام آماردین (Amardeen) تهیه نمود.
در آن زمان هنوز دستگاهی برای تهیه لواشک ساخته نشده بود. وی اولین دستگاهی را که برای پهن کردن خمیر میوه ابداع نمود، فروت اسکواشر (Fruit Squasher) یا پهنکننده میوه نامید.
مزایای لواشک
از مزایای لواشک میتوان به طرز تهیه آسان، راحتی مصرف، مقرون بهصرفه بودن، ماندگاری خوب، خوشدستی در بستهبندی، و شکل و طعم و رنگ جذاب اشاره کرد.
لواشک، یک خوراکی خوشمزه
در خوشمزه بودن این خوراکی همین بس که همین الآن که شما این مطالب را میخوانید، ترشح بزاق دهانتان بیشتر شده و هوس خوردن یک لواشک را پیدا کردهاید!
محبوبیت بینالمللی لواشک
از غرب تا شرق و از جنوب تا شمال، لواشک خواهان دارد. تولید لواشک به صورت سنتی در بسیاری از کشورهای جهان از استرالیا و هندوستان و سوریه و چین گرفته تا ایتالیا و کلمبیا و آمریکا مرسوم است.
در کشورهای اروپایی و آمریکا، صنعت لواشکسازی، بهخوبی جای خود را در صنایع غذایی باز کرده؛ به طوری که نهتنها به عنوان یک فراوردۀ تنقلاتی و تفننی، بلکه به عنوان یک ماده غذایی باارزش و مفید معرفی شده است.
خواص لواشک
لواشک منبع خوبی از فیبر، ویتامینها، مواد معدنی و آنتیاکسیدانها است. مصرف لواشک میتواند به بهبود گوارش، حفظ سلامت قلب، تقویت سیستم ایمنی بدن و کاهش خطر بروز بیماریهای مزمن کمک کند.
هر چند لواشک یک میان وعده خوشمزه است، اما بهتر است مصرف آن را به میزان مناسبی محدود کنید.
درست مانند آبمیوهها یا اسموتیها که دارای غلظت بالایی از میوه هستند، در لواشک نیز مقدار زیادی میوه بهصورت فشرده وجود دارد. بنابراین در هر لقمه مقدار زیادی از مواد مغذی دریافت میکنید.
با این حال لواشک دارای مقدار قابل توجهی قند است و مصرف بیش از حد آن میتواند به افزایش وزن و مشکلات سلامتی مرتبط با قند خون منجر شود.
با چه میوههایی میتوان لواشک درست کرد؟
برخلاف تصور عموم، تولید لواشک محدود به میوههای خاصی نبوده و محدودیت در تولید، فقط بر اثر وجود عوامل جغرافیایی و نوع میوه هر منطقه بوده است.
بنابراین برای تهیه لواشک میتوانید از انواع میوهها مثل آلو سیاه، هلو، زردآلو، سیب، کیوی و حتی مخلوطی از چند میوه مختلف استفاده کنید. اگر از چند میوه استفاده کنید، لواشک خوشمزهتری خواهید داشت.
محبوبترین لواشکها
هر کسی طعمی را میپسندد. با وجود این، لواشک آلبالو، آلو، آلوچه و زردآلو از محبوبترین و خوشمزهترین انواع لواشکها هستند.
انتخاب لواشک با میوههای تازه
بهتر است لواشکهایی را انتخاب کنید که با استفاده از میوههای تازه تهیه شدهاند. این میوهها معمولاً طعم و مزه بهتری دارند و میتوانند مواد مغذی بیشتری ارائه کنند.
توجه به مواد تشکیلدهنده لواشک
برخی از لواشکها ممکن است مواد مغذی متفاوتی داشته باشند. مطمئن شوید که میوههایی را انتخاب میکنید که مقدار بیشتری از مواد مغذی مانند فیبر، ویتامینها و مواد معدنی را دارند.
نگهداری در شرایط مناسب
لواشکها باید در شرایط نگهداری مناسب قرار گیرند تا طعم و کیفیت آنها حفظ شود. بهتر است لواشکها را در جای خشک و خنک نگهداری کنید و از تماس با رطوبت و حرارت زیاد جلوگیری کنید.
برای جلوگیری از کپک زدن لواشک، باید توجه داشت که تا حد کافی خشک شده و رطوبت نداشته باشد.
بهتر است لواشک را در ظروف درب بسته و یخچال نگهداری کنید.
قابل توجه افراد دیابتی
لواشک یک میانوعده گیاهی عالی و بدون گلوتن است. گلوتن پروتئینی است که در گندم، جو و چاودار یافت میشود. این ماده باعث کش آمدن خمیر و ترد شدن بافت فراورده نهایی میگردد.
بنابراین لواشک یک جایگزین سالم و خوشمزه است؛ بهویژه برای کسانی که رژیمهای غذایی محدود دارند. البته باید دقت کنید که در این مورد نیز مصرف معقول و بهاندازه داشته باشید.
لواشک صنعتی
لواشک بهقدری طرفدار دارد که تولید خانگی بهتنهایی نمیتواند تقاضای بازار را تأمین کند. لواشک صنعتی، تنوع زیادی دارد. البته در تهیه لواشک صنعتی از مواد خوراکی تکمیلی، متفاوت با لواشک خانگی استفاده میشود.
یک نکته مهم
در لواشک صنعتی برای رسیدن به قوام بیشتر میوه، از پکتین یا ژلاتین گیاهی استفاده میشود. برای ماندگارتری بیشتر و ایجاد طعم ترش و شور از اسیدهای آلی خوراکی یا نمک استفاده میکنند. برای طعم ترش و شیرین از شکرهای مصنوعی مانند گلوکز یا ساکارز استفاده میشود.
اما ما در تولید لواشک، از هیچ ماده شیمیایی و صنعتی استفاده نمیکنیم. تنها مادهای که علاوه بر میوه در تولید لواشک به کار میبریم، نمک است.
طرز تهیه لواشک
1. شستشو: شستشو با آب و مواد شوینده جهت از بین بردن بقایای سموم شیمیایی در میوه.
2. جداسازی: تفکیک میوههای سالم از میوههای فاسد و آسیبدیده
3. خرد کردن میوه: از طریق خردکنندههای سایشی (رندهای) یا ضربهای
4. صاف کردن: جهت جدا کردن پوست، دم و دانه میوه از پالپ آن
5. تغلیظ پالپ میوه
6. خشک کردن
7. بستهبندی لواشک
تأثیر نحوه درست کردن لواشک بر کیفیت آن
خواص لواشک عمدتاً به خواص پوره یا میوه، بهویژه خصوصیات فیزیکی و شیمیایی آن بستگی دارد. خواص جریانی خمیر میوه، مانند ویسکوزیته، میتواند به فرایندهای انتقال، مانند ریختن، گسترش و پمپ زدن، مرتبط باشد. ویژگیهایی مانند ویژگیهای بافتی، از عوامل اصلی کیفیت محصول هستند.